LEDARE: Muslimsk EU-chef ger Dansk Folkeparti en chans

Morten Messerschmidt har kommit med i EU-parlamentets tredje största grupp, ECR. Men man kommer att hålla ett öga på honom, berättar gruppens ordförande, den bekännande muslimen Syed Kamall. Om Messerschmidt och Dansk Folkeparti inte lever upp till Kamalls förväntningar om en bättre ton, kallas de in till förhör.?

Lars Hedegaard. Foto: Roger Sahlström

Det er nu sex dagar sedan Morten Messerschmidts gruppledare i Europaparlamentet, Syed Kamall, i en Ritzau-intervju?meddelade att han testat den framstormande politikern och funnit honom värdig att släppas in i ECR-gruppen European Conservatives and Reformists.

Som Syed Kamall berättar, klarade Messerschmidt sig med glans.

Jag satte mig ner med Morten, berättar Kamall, och jag sa, hör nu här Morten, jag har läst de där historierna om dig, folk kallar dig de här sakerna. Jag vill se dig i ögonen och jag vill att du berättar för mig hur det hänger ihop.

Under samtalet blev han övertygad om att Dansk Folkeparti är på en politisk resa och att Messerschmidt har förändrat sig.

 

Det är kanske tur för Messerschmidt och Dansk Folkeparti att resan och förändringen inte avslöjades före EU-valet. För då kanske inte DFs toppkandidat hade fått över 450 000 personkryss. Folk brukar rösta på politiker för att de tror att dessa står för något särskilt inte för att de är på väg till ett nytt ställe.

Kanske överdrev han Morten Messerschmidts och Dansk Folkepartis samarbetsvilja? Men i så fall har partiet haft snart en vecka på sig att dementera muslimchefens påståenden. Det har de inte gjort.

På vilket sätt kan Messerschmidt ha förändrat sig, och vart kan Dansk Folkeparti vara på väg?

Enligt Kamalls utläggning vill DF vara mainstream. Det betyder att partiet inte kan vara emot invandring, utan får nöja sig med att vilja kontrollera invandringen. Dansk Folkeparti har försäkrat honom om att partiet inte ska upprepa det som hände förut och att partiföreträdarna har blivit äldre. Därför vill han ge dem en chans.

Samtidigt döljer han inte att Dansk Folkeparti är under observation.

Om de uppför sig på ett sätt som är oförenligt med vår grupp, så kommer vi att fråga om det och återigen överväga vårt förhållande, säger Syed Kamall enligt Ritzau.

Men de har försäkrat mig om att vad som än hände förut, så har de blivit äldre. Man ska ge alla en chans. Man måste komma vidare.

 

Till Dispatch International säger Morten Messerschmidt att han inte känner igen bilden av att han skulle vara under observation eller testning.

Tvärtemot har jag bemötts med stor hövlighet och jag vill påminna om att det brittiska konservativa partiet förmodligen är bredare än så. Exempelvis minns jag när partiledaren David Cameron förklarade att multikulturen har slagit fel.?

Danska

Due an unexpected data loss parts of this article may have been corrupted in the recovery process. This may include, but not limited to, broken links, broken images and incorrect publishing date. Recovered articles are published by "Dispatch Archive".