LEDARE: Qatars ägare får huvudkvarter i Köpenhamn

Emir al-Thani har haft stor framgång med sin erövring av halva Irak. Nu fortsätter han i den danska huvudstaden, där allt är mycket billigare och politikerna mera medgörliga.

Emir Tamim bin Hamad al-Thani är vid att få allt han pekar på. Han äger ett helt land, nämligen Qatar, som han styr med sharians fasta hand. Qatar har så mycket olja och gas att qatarierna inte behöver arbeta. I stället utförs allt arbete av importerade proletärer, som sliter för svältlöner och inte behöver vifta mycket med öronen innan de får huvudet avhugget.

Emiren är så svinrik att han utöver Qatar Airways och tv-kanalen al-Jazeera också äger fotbollsklubben Paris Saint-Germain, och har kunnat köpa sig in i prestigefyllda verksamheter i London. Han har också haft pengar nog för att tillsammans med bland andra Saudiarabien betala de syriska rebellgrupper som på senare tid gått samman i ISIS The Islamic State of Iraq and Syria.

 

Qatar har en massa pengar och köper allt de pekar på, säger en av de syriska rebelledarna till Financial Times. 

När det gäller stödet till de syriska rebellerna, kan ingen göra större anspråk på det än den gasrika gulfstaten, konstaterar tidningen.

Hittills har al-Thani haft all anledning att glädja sig över sin investering i de syriska och irakiska krigen. ISIS har redan vänt upp och ner på Irak och står nu vid Bagdads port. Dess sunni-islamiska krigare meddelar stolt att de har avrättat 1 700 shiitiska soldater, efter att först ha tillfångatagit dem. Rörelsen är dock så storsint att den redan lovat att rädda livet på shiitiska soldater och poliser, som ger upp sitt avfall från den rätta tron och slutar stödja den shiitiska regeringen i Bagdad.

Det har alltså gått mycket bättre med al-Thanis irakiska investering än med hans engagemang i Egypten, där han satsade pengar på förre presidenten Muhammed Morsis Muslimska Brödraskap. Det var en ren förlustaffär, och nu sitter Morsi i fängelse.

 

Men den driftige emiren vill nå längre ut i världen och har för den nätta summan 150 miljoner danska kronor köpt sig ett huvudkvarter mitt i Köpenhamn. Den går under namnet stormoskén i Rovsingsgade och invigdes i torsdags.

Eftersom danska politiker inte tyckte det var någon bra idé att berätta om byggnadens egentliga syfte, har de grundat sitt stöd till projektet på att Rovsinggade-moskén skulle bli en riktig stormoské. Den skulle samla alla muslimer och bygga broar till det danska samhället och de danska värderingarna, som Köpenhamns radikala integrationsborgmästare Anna Mee Allerslev berättade för Jyllands-Posten 19 juni.

Det blir nog ungefär samma integrerande funktion som Muslimska Brödraskapet hade i Egypten och ISIS i Syrien och Irak. I varje fall står det redan klart att shiiter inte ska räkna med att kunna sätta sina tofflor vid ingången.

 

Diktaren Yahya Hassan fick inte lov att vara med vid kommandocentralens festliga invigning. Jag upplever att det på denna första dag i moskéns liv bevisas att den inte är öppen för alla. Jag fick ju inte komma in och det visar att det sitter 15-20 muslimer och för talan för alla muslimer. De är de 20 som är idioterna, sa han till TV2.

Inte heller den avhoppade, tidigare imamen Ahmed Akkari är begeistrad. Det är ett djupt osympatiskt projekt. Ni tar deras lager av vispgrädde och säger det ser ju mycket fredligt ut, trots att jag vet att de är kopplade till Muslimska Brödraskapet, sa han till Jyllands-Posten.

Folketingsledamoten Özlem Cekic, Socialistisk Folkeparti, som är en varm anhängare av islams utbredning på dansk mark, känner ett behov av att ursäkta sig. Till Jyllands-Posten säger hon: Jag är ingen anhängare av Qatars styrelseskick eller kvinnosyn, men jag har inga problem med att besöka den nya moskén, trots att den är medfinansierad av Qatar. Precis som jag inte har några problem med att besöka Operahuset, trots att det är Mærsk [det stora danska rederiet, reds anm] som har finansierat det.

 

Cekic är långt ifrån den enda framträdande personlighet som har agiterat för emir al-Thanis framskjutna huvudkvarter. På webbsidan 180Grader har Isabella Balkert publicerat en lista över personer som har stöttat hans senaste erövring.

Eftersom vi utan tvekan snart kommer att få höra fler berättelser om Rovsinggade-centrets bedrifter, finns det anledning att sätta upp listan på kylskåpet:

Adam Price, tv-kock och författare
Annette K. Olesen, filmregissör
Benny Andersen, författare och pianist
Bent Melchior, före detta överrabbin
Bolette Christensen, Kvinfo, direktör för Børnefonden
Chris Minh Doky, basist
Eva Smith, dr jur och professor
Gitte Seeberg, advokat, politiker och generaldirektör för WWF, Världsnaturfonden Henrik Hartmann, direktör for Nansen Teateret
Ingolf Gabold, kompositör och dramachef på Danmarks Radio

Peter Mogensen, ekonom, spinndoktor, direktör för Kraka Fonden
Stine Bosse, jurist, direktör for Tryg Vesta
Susanne K. Larsen, före detta administrativ direktör för SAS, president för Danska Röda korset
Uffe Ellemann-Jensen, före detta utrikesminister (Venstre)
Anders Borre, domprost i Köpenhamn
Anna Mee Allerslev, radikal politiker och borgmästare

 

Listan kan vara bra att ha för ögonen nästan gång man får besök av folk som samlar in pengar till Børnefonden, Världsnaturfonden och Röda korset.

Vid sidan om listan finns plats för en liten lapp med följande text: Konservativa Folkepartiet och Dansk Folkeparti är de enda två partier som satte sig emot emir Tamim bin Hamad al-Thanis expansionsplaner och därför de enda två partier man kan rösta på vid kommande val.

 

Due an unexpected data loss parts of this article may have been corrupted in the recovery process. This may include, but not limited to, broken links, broken images and incorrect publishing date. Recovered articles are published by "Dispatch Archive".