Explosion av fetmaoperationer av unga

 

För tiotalet år sedan opererades en handfull unga för fetma i Sverige varje år. Förra året var de 450 i åldersgruppen 15-24 som genomgick en oåterkallelig magsäcksoperation. Helt vansinnigt, menar läkaren och bloggaren Kostdoktorn, Andreas Eenfeldt.

Man borde ta en allvarlig diskussion om det verkligen är rimligt med ett sådant här stort ingrepp, att skära bort friska kroppsorgan, på så unga människor. Ofta utan att man ens prövat det som visat sig vara bäst i test, nämligen lågkolhydratkost, säger Andreas Eenfeldt.

Sedan Västvärlden på 1980-talet drabbades av en fetmaexplosion, har läkarvetenskapen sökt en lösning på problemet. Det stående rådet har länge varit ät mindre, rör dig mer!

Men det är ett råd Andreas Eenfeldt är skeptisk till, och en av de främsta orsakerna till att folk inte lyckas gå ner i vikt på egen hand, menar han.

Man kan inte kräva att folk ska gå runt och vara hungriga jämt, det håller inte i längden. Det finns en massa gamla ingrodda föreställningar om att fett är farligt, men faktum är att byter man kolhydrater mot fett som främsta energikälla så kan man äta sig mätt på mindre mat, säger Eenfeldt.

Och det är där problemet ligger, anser han. I stället för att operera tusentals (närmare 8 000 förra året) borde man på allvar introducera LCHF, lågkolhydratkost, även i sjukvården.

Fetmaoperationer har sin plats, som en nödåtgärd. Men det används för lättvindigt i dag, och många får inte rätt råd och stöd i samband med operationen. Det finns risk för svåra komplikationer som kroniska smärttillstånd, tarmvred och näringsbrist, man kan till och med dö, så det här är verkligen ingen metod man bör använda så länge det finns något annat alternativ.

Man ska nog inte heller bortse från att det finns starka ekonomiska intressen som tjänar på att operera folk på löpande band, säger Andreas Eenfeldt.

Men Erik Näslund, överläkare och professor i kirurgi vid Karolinska Institutet och Danderyds sjukhus, som opererat hundratals patienter, avfärdar kritiken. Att antalet fetmaoperationer ökat så snabbt, beror helt enkelt på att det kommit mer och mer forskning som visar på positiva effekter, menar Näslund.

Det har kommit ett flertal studier som visat positiva effekter som förlängt liv, mindre cancerrisk, lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar och framförallt, bättre livskvalitet, säger han.

Just livskvaliteten är det hans patienter framhäver som den stora skillnaden efter operation. Att kunna leka med barnen. Att kunna knyta sina egna skor. Patienterna som opereras har alla ett BMI, Body Mass Index, över 35, vilket innebär att de ofta väger dubbelt så mycket som normalt. Och Erik Näslund försäkrar att de verkligen har löpt linan ut innan de opereras, det är ett av kraven för att överhuvudtaget komma ifråga.

De har provat allt LCHF, läkemedel, pulver, Atkins, traditionell bantning. Operation är absolut sista anhalten. Det är inte en perfekt lösning, men det är det bästa instrumentet vi har för tillfället, säger han.

Före operationen informeras patienterna mycket noga om vad det innebär i form av inskränkningar i kost och alkoholintag, och om möjliga komplikationer och biverkningar.

Den stora skillnaden mellan i dag och för tio år sedan är att de allra flesta känner någon som blivit opererad, så de vet redan vad det innebär. Att de helt måste ändra livsstil, det är de allra flesta införstådda med redan före läkarbesöket. Och alla får träffa en dietist, där de bland annat får proväta måltider, säger Erik Näslund.

Due an unexpected data loss parts of this article may have been corrupted in the recovery process. This may include, but not limited to, broken links, broken images and incorrect publishing date. Recovered articles are published by "Dispatch Archive".