Irans hijabupprop början till slutet för förtryckarna?

Den anspråkslösa Facebooksidan My Stealthy Freedom, där iranska kvinnor publicerar bilder på sig själva utan slöja, har vuxit till en upprorsrörelse. Sedan jag skrev min Söndagskrönika den 25 maj har sidan gillats av ytterligare närmare 90 000 personer, och islamexperten Lars Hedegaard tror att detta kan vara början på något stort.

Den dag kvinnorna släpper ut håret är det slut med teokratin. Så enkelt är det, eftersom hela islam står och faller med mäns herravälde över kvinnor, säger Hedegaard.

En rörelse har börjat, den har bara sett sin gryning, skrev Björn Ulvaeus i librettot till musikalen Kristina från Duvemåla. I början var det bara de modigaste och mest desperata som vågade ta steget och lämna förtrycket i Sverige för friheten i Amerika, men den lilla skaran skulle snart växa till en stor och mäktig flodvåg. Lars Hedegaard tror och hoppas på en liknande utveckling i Iran.

Om utvecklingen fortsätter bryter islam samman. Islam är ett totalt och totalitärt system. Man kan inte bryta ut vissa delar utan att hela systemet rasar ihop. Om kvinnor kämpar till sig rätten att klä sig som de vill, är det inte långt kvar till krav på personlig frihet och jämställdhet, säger Lars Hedegaard.

 

Storyn om de iranska kvinnornas Facebook-revolution har flugit runt i världspressen den senaste månaden och rörelsen verkar öka exponentiellt i styrka för varje dag som går. Ett säkert tecken på detta är att den iranska regimen nu är så pass nervös att man inlett en smutskastningskampanj mot My Stealthy Freedoms grundare, den brittisk-iranska journalisten Masih Alinejad. Hon påstås bland annat vara psykiskt sjuk och prostituerad.

Häromdagen gick iransk statstelevision ut med en helt igenom påhittad story om att hon in sin galenskap skulle ha klätt av sig naken på en gata i London och därefter blivit våldtagen av tre män, inför ögonen på sin son. Alinejad gick snabbt ut på Facebook och dementerade det hela, samtidigt som hon publicerade ett Youtubeklipp av sig själv, trotsigt sjungande en persisk sång för full hals i Londons tunnelbana.

 

Om jag skulle sjunga fritt i mitt eget land i stället för i London, vad skulle ni då gjort med mig? Det finns miljoner iranier som jag, som älskar sång och frihet. Förnekar ni deras existens, eller våldtar ni dem i fantasin? Ta och sänd min video på statlig teve, ni är ju så duktiga på att förmedla oseriösa nyheter och verkar fixerade vid mig, mitt i nyhetsflödet om avrättningar och överfall. Sänd detta, så att alla får veta att jag är vid god hälsa och gott mod där jag sitter i exil, skriver Alinejad på Facebook.

 

Det är ingen tillfällighet att det som nu sker, händer just i Iran, menar Lars Hedegaard. De iranska kvinnorna är högutbildade och välorienterade kring utvecklingen i Väst.

Som man kan se på de foton och videoklipp som laddats upp, utmanar kvinnorna nu öppet makthavarna, trots risken att utsättas för stränga kroppsliga straff. I det långa loppet kan mullorna förmodligen inte styra vad som sker på nätet och häri ligger fröet till islams sammanbrott, säger Hedegaard.

I hans bok Muhammeds flickor, som utkommer på svenska den 20 juni, kan man ta del av talrika och hårresande exempel på kvinnoförtryck i den muslimska världen. Om kvinnorna i Iran lyckas frigöra sig från slöjtvånget, kanske vi slipper läsa fler historier som den här, hämtad från boken:

 

Homa hade varit en av Irans mest framstående barnpsykiatriker och hade licens att praktisera medicin i både Iran och USA. Hon hade skapat Irans första klinik för behandling av barn som led av hittills obotliga psykiska sjukdomar. Hon var mamma till två ambitiösa döttrar. Hela sitt liv hade hon kämpat för fattiga och förtryckta. Men till sist fann hon det omöjligt att leva med kvinnoförtrycket i den Islamiska republiken Iran.

Vittnen berättade att hon kört till Tajrish, en förort till Teheran, och där ställt sig på ett torg. Flera personer såg henne ta av sig slöjan, som hon hatade. En sådan handling kunde medföra att hon blev arresterad och piskad, men ingen hann gripa henne. Homa gick genom folkmassan och skrek: Död åt tyranniet! Länge leve friheten! Länge leve Iran! Flera vittnen försökte övertala henne att ta på sig slöjan igen. I stället drog hon av sig sin långa kappa och hällde bensin över sig. När hon var säker på att hon var helt indränkt i bensin reste hon sig en sista gång, upprepade sina slagord och strök eld på en tändsticka.

Ett ögonblick uthärdade hon smärtan i stillhet och höll sig på benen. Men efter några få sekunder föll hennes huvud bakåt och hon utstötte ett högt skrik. Olyckligtvis försökte några tillskyndande människor släcka elden genom att hälla vatten på Homa, vilket bara förlängde hennes dödskamp.

 

Vill du stödja Masih Alinejad och Irans kvinnors kamp för frihet och människovärde, kan du gilla deras Facebook-sida här:

https://www.facebook.com/StealthyFreedom?fref=ts

Och glöm inte att köpa Lars Hedegaards bok här:

http://www.d-intl.com/2014/05/12/nu-kommer-boken-som-raddar-dig-fran-tingsratten/