Barnflicka halshöggs på torg i Saudiarabien

 

Den unga barnflickan Rizana Nafeek från Sri Lanka halshöggs i förra veckan i Saudiarabien mitt på ett torg, med ett svärd. Hon var anklagad och dömd för att 2007 ha dödat ett barn, då hon troligtvis bara var 17 år, rapporterar flera internationella medier.

Med tanke på Rizanas ålder har avrättningen skapat internationella protester, liksom det faktum att hon haft mycket begränsad tillgång till försvarsadvokat och tolk. Halshuggningen är signifikativ för?det arabiska kungadömets medeltida straffsystem, där man dessutom hugger händerna av tjuvar, avrättar kvinnor som anklagas för äktenskapsbrott och pryglar män som anklagas för att vara homosexuella.

 

Få detaljer om avrättningen har läckt ut från landets hårt kontrollerade medier, men inrikesministeriet meddelar att hennes huvud skildes från kroppen vid en offentlig avrättning i Dawadmi, en dammig förort till huvudstaden Riyadh.

I modern tid har kvinnor oftast avrättats genom arkebusering, men de senaste åren har halshuggning blivit rutin. En historisk och traditionell form av avrättning enligt sharia, den muslimska lag som styr landet.

Enligt Amnesty International är dödsstraff rutin i Saudiarabien för brott som mord, våldtäkt, väpnat rån, droghantering samt för människor som lämnar islam. Ett 80-tal avrättningar genomfördes förra året, men det är okänt hur många som var kvinnor eller hur många som halshöggs. Däremot är det känt att en majoritet av de dömda var utländska medborgare, precis som Rizana.

 

Halshuggningarna i Saudiarabien styrs av speciella regler. De utförs alltid offentligt och vanligen på torg eller nära fängelser. Såväl bödeln som de dömda är klädda i vitt. Den dömde bär ögonbindel, får handfängsel och ges ofta lugnande medel. Området kring den dömde täcks med plast för att göra det lättare att städa upp blodstänk och att återfinna huvudet.

Huvudet kan ibland rulla flera meter från kroppen, berättade Saudiarabiens främste bödel i en intervju med den saudiska tidningen Arabiska Nyheter 2003.

Brottslingen bands och fick ögonbindel. Med ett enda slag av svärdet avlägsnade jag huvudet. Det rullade iväg flera meter, mindes Muhammad Saad al-Beshi om sin första halshuggning.

 

Al-Beshi förklarade stolt att han ibland avrättat upp till tio personer på en enda dag med svärd eller skjutvapen.

Det beror på vad de ber mig använda, men för det mesta blir det svärd, säger al-Beshi.

Han håller sitt svärd rakbladsvasst och låter till och med sina barn hjälpa till att rengöra det.

Folk imponeras över hur snabbt ett svärd kan separera huvudet från kroppen.

Bödlar som al-Beshi är utbildade yrkesmän som också utför amputeringar och avhuggning av händer, fötter och tungor på dömda brottslingar.

Det är många som svimmar när de ser en avrättning. Jag vet inte varför de vill vara åskådare om de inte har mage för det, säger al-Beshi.

 

Syftet med avrättningarna är att skipa rättvisa för brottsoffrens familjer, säger Brian Evans, chef för Amnestys kampanj för avskaffandet av dödsstraff. Som ett led i detta har brottsoffrets familj rätt att avblåsa avrättningen i sista minuten.

Det är alltid ett dramatiskt ögonblick då brottsoffrets familj måste ge okej genom att göra tumme upp eller ner, fortsätter Evans?i en intervju med?amerikanska ABC News.

Enligt Evans försökte Sri Lankas regering köpa barnflickans liv med så kallade blodspengar, men utan resultat. Vad som hänt med hennes kropp är oklart, men det är inte ovanligt att de huvudlösa kropparna hängs upp på krucifix för att tjäna som varning åt andra. 2011 halshöggs en indonesisk hemhjälp och därefter flögs hennes kropp runt, hängande från en helikopter.

 

Due an unexpected data loss parts of this article may have been corrupted in the recovery process. This may include, but not limited to, broken links, broken images and incorrect publishing date. Recovered articles are published by "Dispatch Archive".