Lars Hedegaards attentatsman utlämnas till Danmark

Efter att ha förnekat varje förbindelse till Danmark, erkänner nu den misstänkte attentatsmannen vem han är. En poliskälla säger att allmänheten kommer att bli överraskad när målet kommer inför rätta.

 

Den 26-årige man som misstänks för attentatet mot Dispatch Internationals redaktör Lars Hedegaard 5 februari förra året, har uppenbarligen fått nog av att sitta inspärrad i ett turkiskt fängelse. Hans danske advokat Thorkild Høyer säger till TV2 att hans klient nu gärna vill utlämnas till Danmark.

 

Den misstänkte har efter dansk begäran suttit häktad i ett turkiskt högsäkerhetsfängelse sedan 25 april, då han greps och anhölls på Istanbuls flygplats. Enligt den danska polisen lämnade han Danmark redan samma dag som det misslyckade attentatet ägde rum, och har sedan dess varit på flykt i Libanon, Syrien och Turkiet.

Den misstänkte attentatsmannen, som i dansk press går under namnet B.H., har tidigare förnekat att han har någon som helst koppling till Danmark, även om han enligt vittnen (däribland Lars Hedegaard) talar perfekt danska och har danskt medborgarskap. Nu har han emellertid ändrat sin berättelse.

Jag fick ett fax från honom där han erkänner vem han är, säger advokat Thorkild Høyer till TV2.

Dansk polis har ännu inte kunnat höra den misstänkte.

 

Lars Hedegaard säger i dag till Danmarks Radio att han tidigare har tvivlat på att B.H. kommer att bli utlämnad till rättegång i Danmark, och att han nu är lättad över att vi kanske kommer att få veta vad som fick den misstänkte att vilja mörda honom.

En källa inom Köpenhamnspolisen, som drivit förundersökningen, säger till Dispatch International att allmänheten kan se fram emot en överraskning när målet kommer upp i dansk domstol. Källan vill inte säga mer om vad överraskningen består i.

 

B.H.s försvarsadvokat Thorkild Høyers bakgrund finns på den yttersta vänsterkanten och han är känd som försvarare i en rad uppseendeväckande rättsfall med högprofilerat politiskt innehåll. Han var bland annat försvarare för en av de dömda i det så kallade Blekingegade-målet

Blekingegadebanden, terrormålet från Glostrup, Terrorsagen fra Glostrup och terrormålet mot Jyllands-Posten i december 2010 Terrorsagen mod Jyllands-Posten i december 2010.

 

 

Danska

Due an unexpected data loss parts of this article may have been corrupted in the recovery process. This may include, but not limited to, broken links, broken images and incorrect publishing date. Recovered articles are published by "Dispatch Archive".