KRÖNIKA: Rasism-oro bäddade för myndighetsövergrepp

I dag inleds rättegången i Borås tingsrätt mot en politiker och tre tjänstemän som anses ansvariga för det felaktiga tvångsomhändertagandet av barnen i Mark. Dispatch Internationals Patrik Nyberg var bland de första att uppmärksamma myndighetsövergreppet mot barnen.

 

I oktober 2009 omhändertogs två romska barn från familjehemsmamman Eva och hennes man Anders. I början förde Eva en ensam kamp mot de tjänstemän som ville placera barnen hos deras biologiska mamma och hennes dåvarande man. Den biologiska pappans uppfattning var att barnen borde få bo kvar hos Eva och Anders, eftersom han ansåg det för riskabelt att tvinga barnen att bo med en dömd sexualbrottsling (mammans nye make).

Myndigheterna valde dock att bortse från såväl styvpappans domar och det faktum att den biologiska mamman fått flera barn omhändertagna, inte bara de två syskon som Eva och Anders tagit hand om och som socialtjänsten då ville återföra till mamman och hennes dåvarande man.

 

De flesta medier valde att inte rapportera om socialtjänstens agerande eftersom de var oroliga för att anklagas för rasism (eftersom barnen är romska), trots att det handlade om att ta ställning för barnens rätt att slippa vistas i en farlig miljö.

Expressen stoppade en artikel om ärendet som Dispatch Internationals Ingrid Carlqvist (då frilansjournalist) skrivit, trots att de redan betalat för den. Författarna Bennie Åkerfeldt och Kjell Alexis Andreasson försvarade myndigheternas agerande. Deras aggressiva språkbruk kan möjligtvis ha bidragit till mediernas rädsla, och även hindrat bloggare från att rapportera om rättsövergreppet och därmed utsätta sig för risken att bli rasiststämplad.

 

När SVTs Uppdrag Granskning till sist gick in och genomlyste vanvettet i att politisk korrekthet betydde mer än barnens väl och ve tystnade författarnas röster, och Eva och Anders fick stort stöd från folk runt om i landet. Tyvärr visade det sig då vara för sent. Barnen fick aldrig komma tillbaka till de två personer som de räknade som sina föräldrar, utan befinner sig nu i sitt tredje (!) fosterhem sedan det felaktiga tvångsomhändertagandet.

I dag inleds rättegången mot dem som förorsakat ett gränslöst lidande för två barn. Det är min förhoppning att kännbara straff utdöms mot de ansvariga som i jakt på PK-poäng utsatt flera personer för ett grymt myndighetsövergrepp.

Här är artikeln som startade debatten om barnen i Mark.

http://www.nyhetsverket.se/nyhet/3697/Kriminell-sl%C3%A4kt-skr%C3%A4mmer-socialtj%C3%A4nsten

 

Due an unexpected data loss parts of this article may have been corrupted in the recovery process. This may include, but not limited to, broken links, broken images and incorrect publishing date. Recovered articles are published by "Dispatch Archive".