Lars Hedegaards attentatsman häktad i Turkiet

Tidigt i morse ringde Köpenhamnspolisen till Lars Hedegaard, 71, och berättade att en misstänkt gärningsman har gripits i Turkiet och nu sitter häktad där.

Det känns skönt att han är gripen. Nu kanske de många, framförallt svenska journalister, som påstått att jag själv hittat på mordförsöket borde be om ursäkt, säger Lars Hedegaard.
Ingrid Carlqvist

 

Köpenhamnspolisens förundersökningsledare Jørgen Skov berättade på en presskonferens i förmiddags att man redan i slutet av augusti fick ett tips om den 26-årige mannen. Han är dansk medborgare, men har ursprung i Mellanöstern.

Redan samma dag som attentatet ägde rum lämnade mannen Danmark på ett falskt pass. Polisen uppger att mannen är känd för dem, men inte i samband med så här allvarlig brottslighet.

Jag är mycket stolt över mina medarbetare som verkligen har vänt på varenda sten för att hitta mannen ifråga, sa Jørgen Skov.
7 november ansåg polisen sig ha så mycket bevis mot 26-åringen att de gick till domstol och fick mannen häktad i sin frånvaro. Därmed kunde han också efterlysas internationellt. På frågan om det varit frustrerande att inte kunna säga detta (danska medier har skrivit ett antal artiklar om att polisen var helt utan spår efter gärningsmannen), svarade Skov:
Nej, det är ju så polisarbete fungerar. Efterforskningen har varit hemlig och det innebär att vi inte kunnat säga något om våra spår.
Mordförsöket på Lars Hedegaard ägde rum strax före klockan elva den 5 februari 2013. Då ringde någon på porttelefonen till Lars Hedegaards dåvarande bostad på Pelargonievej i Köpenhamnsstadsdelen Frederiksberg. En man sa att han hade ett paket att överlämna.

Eftersom porttelefonen var trasig, tittade Hedegaard ut genom fönstret och såg en man i Post Danmarks röda jacka. Han gick ner och öppnade porten och tog emot ett mycket lätt paket, som senare visade sig vara tomt.

Sekunder senare drog den falske brevbäraren en pistol och sköt mot Hedegaard. Kulan visslade förbi hans högra öra och 71-åringen gick genast till angrepp mot attentatsmannen. Ett välriktat knytnävsslag fick mannen att tappa pistolen och handgemäng uppstod.

Han försökte sedan ladda om pistolen ett par gånger, men tack och lov lyckades det inte. Därefter sprang han ifrån platsen, berättar Lars Hedegaard.

Trots de många efterforskningar som polisen gjorde på gärningsplatsen, missade man den blå van som stod på gatan. Först sex veckor efter attentatet ringde en granne till polisen och sa att bilen stått orörd på Pelargonievej sedan mordförsöket.
Saken var den att vi kontrollerade bilen samma dag, men eftersom en dansk kvinna stod som ägare avskrev vi den i det skedet. Senare visade det sig att bilen sålts några dagar tidigare via annonstidningen Den blå avis. Mannen som köpte den kallade sig Mohammed Issa (en känd muslimsk terrorist) och var iförd motorcykelhjälm under köpet.
Givetvis hade vi velat ha bilen redan samma dag, men tack och lov stod den ju kvar på gatan sex veckor senare. Bilen och själva köpet av den har varit viktiga för vår efterforskning, sa Jørgen Skov.

Köpenhamnspolisen avslöjade på presskonferensen att de sedan 7 november har väntat på att den misstänkte mannen skulle dyka upp någonstans där han kunde gripas. Man vet att han vid olika tidpunkter har befunnit sig i såväl Turkiet som i Syrien. Man ville dock inte berätta om 26-åringen agerat som jihadist i Syrien.
I fredags greps han i Istanbul och i går ställdes han inför en domare och häktades. Nu hoppas vi kunna åka till Turkiet och förhöra honom, och givetvis begära honom utlämnad. När det kan ske vet vi dock inte i dag.
Polisen säger att gärningsmannen utförde attentatet ensam, men utesluter inte att andra människor kan ha varit med i planläggningen av mordförsöket. Samma dag som han greps genomfördes nio husrannsakningar i Köpenhamnsområdet och två i utlandet.
Det var ställen där vi vet att han har uppehållit sig, men ingen av de människor som bor där är misstänkta för delaktighet i själva brottet.

 

Fotnot: Hedegaard, som är en skarp islamkritiker, journalist, debattör och författare, hade vid tidpunkten varit ordförande för danska Trykkefrihedsselskabet i åtta år utan att ha råkat ut för något. Han har därför hela tiden trott att attentatet berodde på att tidningen Dispatch International börjat komma ut.

Den som är nyfiken vad Lars Hedegaard har skrivit i Dispatch, som kanske fick en uppretad muslim att försöka mörda honom, kan beställa den rykande färska boken Farliga ord som i dagarna utkom på Free Speech Library. Boken kan beställas här.

 

 

 

 

Due an unexpected data loss parts of this article may have been corrupted in the recovery process. This may include, but not limited to, broken links, broken images and incorrect publishing date. Recovered articles are published by "Dispatch Archive".