Ledare: Nepotismen flödar

I Danmark fick kulturminister Ulle Elbæk nyligen avgå sedan det visat sig att han gynnat sin egen man med statens pengar. I Sverige sitter ordföranden för Statens Kulturråd, Kerstin Brunnberg, säkert trots att hon just delat ut nästan en halv miljon kronor av statens pengar till Expo en organisation hon själv sitter i styrelsen för.

Ibland, eller rätt ofta för att vara sanningsenlig, blir man kolossalt trött på det svenska hyckleriet. Politiker och journalister talat högstämt om demokrati och yttrandefrihet, samtidigt som de jagar människor som inte omfamnar de politiskt korrekta åsikterna. Varenda människa som offentligt vågar ge uttryck för kritik angående den invandringspolitik som förs, tvingas utstå offentligt prygel ända tills de gör avbön. Det brukar inte ta mer än ett par timmar ett Twitterdrev tar effektivt hand om saken eftersom nästan alla journalister och politiker hänger på mikrobloggen och agerar som det verkliga livet pågår där.

I Danmark finns det fortfarande något slags civilkurage och känsla för rätt och fel. När kulturministern avslöjades med att ha förlagt fem arrangemang hos organisationen AFUK (Akademiet For Utæmmet Kreativitet) där hans man är anställd, fick han avgå. För att nepotism är dåligt för landet och gör att medborgarna tappar förtroendet för de styrande.

I Sverige struntar politikerna fullständigt i medborgarna. Nepotismen inte bara flödar den uppmuntras och dunkas i ryggen. Kerstin Brunnberg har ett förflutet som journalist och jobbade i många år som politisk reporter på Sveriges Radio. Det gjorde hon så bra att hon först utsågs till informationschef, sedan programdirektör och till sist VD på statens eget radiobolag. 2009 blev hon till ordförande för mäktiga Statens Kulturråd som i princip utformar regeringens kulturpolitik och därefter genomför den, till exempel genom att bestämma vilka organisationer som är politiskt korrekta nog för att gynnas med statliga bidrag.

I december beslöt Statens Kulturråd att rasist-jägarna på Expo skulle få ytterligare 400 000 kronor. Kulturråds-Brunnberg skickar alltså pengar till Expo-Brunnberg. I Danmark och resten av den civiliserade världen hade det kallats jäv och nepotism.

Men Brunnberg lär inte få sparken, hon handlar ju på regeringens uppdrag. Europaminister Birgitta Olsson påstår till exempel att det är en självklarhet för varje demokrat att stödja Expo.

Stödja självutnämnda rasistjägare som själva hyser de värsta rasisterna? Stödja en Stasi-liknande byrå som ägnar sig åt åsiktsregistrering och terror mot oliktänkande? För en sann demokrat är det tvärtom en självklarhet att motarbeta en sådan styggelse som Expo.