Dan Park utsläppt ur häktet: Det var som en Kafka-process

Efter en månad i häktet är Dan Park ute igen. Men trots att han suttit inlåst tillsammans med grova brottslingar är gatukonstnären inte knäckt.

Jag slutar aldrig kritisera det politiskt korrekta samhället. Men Jallow Momodou får inte vara med längre!


Dan Park är van vid att utmana makten och eliterna i samhället. Därför blev han inte helt överraskad när han i början av året åtalades för hets mot folkgrupp och förtal för tre olika affischer han satt upp på stan. 19 mars stod han inför rätta i Malmö tingsrätt och dagen därpå satt han på toaletten, när det bankade frenetiskt på dörren.

Jag skyndade mig att öppna och där utanför stod två killar som genast tog tag i mig och satte handfängsel på mig. Det första som for igenom mitt huvud var att de hade fått för sig att jag deltagit i den där nazistattacken på Möllevången, säger Dan Park till Dispatch International.
Och de ville ju inte säga vad det handlade om.

Han fördes till polishuset på Davidshall och fyra timmar senare blev han uppkallad till förhör. När han hörde att det återigen handlade om hets mot folkgrupp, andades han ut.
Men det har jag ju redan varit inför rätta för, tänkte jag. Jag blir snart släppt.
Så skulle det inte bli. Dan Park fick veta att han var misstänkt för ett nytt brott, eftersom han hade publicerat de tre åtalade bilderna på sin blogg dagen efter rättegången.
Jag trodde att man betraktades som oskyldig till dess att man var dömd, men det gällde tydligen inte mig.
Efter tre dagar var det häktningsförhandlingar och nu skulle han väl ändå släppas? Det var ju trots allt inget våldsbrott han var misstänkt för. Det blev häktning och Dan Park fördes till häktet i Ystad.

7 april var det ny rättegång och nu skulle han väl ändå släppas? Nix. Efter en timmes överläggning bestämde Malmö tingsrätt att risken för att Dan Park skulle fortsätta sin brottsliga verksamhet var så överhängande att han skulle kvarstanna i häkte.
Jag trodde knappt mina öron. Det kändes som en jävla Kafka-process. Vad hade jag egentligen gjort bloggat om min egen rättegång!
Åklagaren Magnus Pettersson står inte särskilt högt i kurs hos Dan Park.
Hård och orättvis, lyder hans bedömning av åklagaren. Han ville ju till och med sinnesundersöka mig. Först tyckte jag det var lustigt och tänkte låt dem göra det. Sedan insåg jag att jag hade kunnat bli inspärrad lika länge som Thomas Quick. Den ende av oss som borde sinnesundersökas är faktiskt åklagaren.

Hur ser han då på framtiden? Är det slut med provokationer och gisslande av det politiskt korrekta Sverige?
Aldrig i livet! Jag tänker fortsätta provocera, men Jallow Momodou från Afrosvenskarnas förbund får inte vara med längre. Jag vill inte ge honom mer uppmärksamhet och fler tillfällen att gråta ut.
Dan Park skakar på huvudet åt rättsväsendet påståenden om att han sparkar neråt. Jallow Momodou är talesperson för Afrosvenskarnas förbund, en offentlig person som ägnar dagarna åt att anklaga svenska folket för rasism.
Jag sparkar i själva verket uppåt när jag angriper honom, säger Dan Park.

Nu ser Dan Park fram emot den utställning galleristen Henrik Rönnquist har lovat honom. Han har redan huvudet fullt med idéer om hur de nya bilderna ska se ut.
Jag kan inte ta hänsyn till vad som är tillåtet och inte tillåtet. Och det finns ju ingen censurbyrå man kan skicka in bilderna till och få godkänt ifrån. Men det vore kanske lika bra att staten inrättade en sådan, de vill ju censurera alla åsikter de ogillar.
Men är du verkligen beredd att gå i fängelse igen?
Ja, självklart. Jag ska ju sitta av tre månader till, om inte mina överklaganden till hovrätten leder till att jag frias. Och vi har ju inte dödsstraff här i landet, så även om jag tydligen ses som Samhällets fiende nummer 1 just nu, så kan de i alla fall inte döda mig. Inte staten i alla fall

Due an unexpected data loss parts of this article may have been corrupted in the recovery process. This may include, but not limited to, broken links, broken images and incorrect publishing date. Recovered articles are published by "Dispatch Archive".