Henrik Rönnquist vill ställa ut Dan Parks konst

Att ställa ut Dan Parks gatukonst är numera förenat med fara för fängelse. Detta skrämmer dock inte stridbare Malmögalleristen Henrik Rönnquist.

Jag är förbannad över domen, och tänker ge Dan Park möjlighet att ställa ut i mitt galleri.

 

Det Dan Park nu går igenom borde få många kulturmänniskor att reagera, men tystnaden är nästintill total. Bara Lars Vilks och galleristen Henrik Rönnquist står upp för den konstnärliga friheten, demokratin och rätten att få yttra sig.

En gång i tiden var Dan Park omsusad och hyllad, som Sydsvenskan för en tid sedan konstaterade.

Det är lätt att glömma att Dan Park länge faktiskt var en rätt omsusad och på sina håll hyllad gatukonstnär. Han kallades provokatör och enfant terrible. Det gjordes en dokumentärfilm som följde honom på hans upptåg i Malmö, den hette såklart Provokatören och det låg knappast något fördömande i den titeln.

 

Därefter avslutar skribenten Patrik Svensson med att uppskatta tingsrättens beslut att hålla Dan Park häktad som om han vore en galen seriemördare eller våldsam våldtäktsman:

Förhoppningsvis är beslutet att hålla Dan Park häktad ett tecken på att rättsväsendet idag tar hets- och hatbrotten på åtminstone lite större allvar än tidigare. Frågan är om konstvärlden också gör det.

Konstnären Lars Vilks, känd för sina rondellhundar, är en av få konstnärer som vågar stå upp för Dan Parks rätt att provocera. Efter den första domen i fredags 4 april beskrev Vilks i ett blogginlägg hur man skulle kunna se på Parks bilder:

 

Dan Park agerar mot den politiska korrektheten i sig och den dominerade maktstruktur som står bakom denna. Om det förhåller sig så vet jag inte, men så kan man formulera saken om man så önskar.

 

Malmögalleristen Henrik Rönnquist, som var den förste att våga ställa ut Lars Vilks efter hans utfrysning från konstvärlden. Nu gör han det igen han erbjuder den fängslade gatukonstnären att ställa ut på hans galleri.

Dispatch: Du var den ende gallerist i Sverige som vågade ställa ut Lars Vilks, och är ofta i hetluften.  Vad tycker du om domen mot Dan Park?

Det är hemsk och fel. Dan Park är en gycklare. Han beskriver samtiden. Han gör narr av alla: Hitler, Reinfeldt, Åkesson och till och med mig och min hund Lukas. Nu är detta plötsligt fel, men bara när det gäller vissa folkgrupper.

Kom ihåg att Park en gång var lite av vänsterns gunstling. Han var ny och spännande och höll sig då inom deras ramar.

 

Dispatch: Vår chefredaktör Ingrid Carlqvist är utsatt för ett kraftigt hat på nätet, man skapar nedsättande bilder av henne och tillskriver henne citat. Men då är det bara roligt och många skrattar åt det. Vad säger du om det?

Det är elitens, mediernas och allas hyckleri som leder till sådana här konstiga situationer. Helt plötsligt är saker olika värda. Man är värd så mycket som det man tillhör eller uppfattar sig som. Så ska inte yttrandefriheten fungera. I en demokrati har vi inte olika värden.

Låt Dan Park göra sina grejer. Precis som alla andra ska han få använda sig av yttrandefriheten. Gillar du det inte någon säger lyssna inte, titta inte på det. Kritisera det gärna, men försök inte tysta provokatörerna, säger Henrik Rönnquist.

Dispatch: Har konsten någon gräns?

Självklart inte. Konst är kritik. Den kanske är subtil, ibland förstår betraktaren den inte. Men konstnären har alltid rätt. Det är hans privilegium att tala sanning om sin tolkning. Precis som gycklaren hade den rätten.

Detta handlar inte om Dan Park egentligen, utan om något mycket större. Yttrandefrihet, demokrati och konstnärlig frihet. Antingen har man frihet eller så har man det inte. Det går inte att ha lite frihet.

 

Dispatch: Vad kan du som gallerist göra för att försvara yttrandefriheten?

Som gallerist kan jag göra mycket. Till att börja med så kommer jag att ge Dan Park möjlighet att ställa ut i mitt galleri. Jag är förbannad och kommer aldrig att hålla tyst.

 

 

Due an unexpected data loss parts of this article may have been corrupted in the recovery process. This may include, but not limited to, broken links, broken images and incorrect publishing date. Recovered articles are published by "Dispatch Archive".