KRÖNIKA: Jerusalem korsfästningar, tempel och en flygtur på häst

[fancygallery id=7]

Så fort vi passerat säkerhetskontrollen vid Klagomuren hörs den glada sången. 40 ungdomar dansar i en ring och sjunger Hava Nagila för full hals, samtidigt som de ultraortodoxa judarna viskar sina böner till muren några meter bort.

Aldrig har jag känt mig så nära judendomen, säger en av de unga som fått sin Israelresa betald av organisationen Taglit/Birthright Israel.

JERUSALEM. Det är med vördnad jag via Jaffaporten träder in i Jerusalems muromgärdade Old City. Innanför dessa murar stapplade Jesus fram med sitt kors, här byggde judarnas kung Salomon sitt tempel och hit (kanske) drömde Muhammed att han flög på en bevingad häst med kvinnoansikte

Jaffaporten leder in till den kristna delen av Gamla Stan och till min förvåning är det första jag ser en svensk flagga, som visar sig vaja över Swedish Christian Study Centre. Sedan urminnes tider är Gamla Stan indelad i fyra delar: den kristna, den judiska, den muslimska och den armeniska. Men i samma ögonblick som staten Israel bildades 14 maj 1948 (efter FN-beslutet i november 1947 att dela det brittiska mandatet Palestina i en israelisk och en arabisk del), angrep de omkringliggande arabiska staterna Israel. Jordanien lade beslag på Gamla Stan och körde ut alla judarna.

Inte förrän under 6 dagars-kriget 1967 fick Israel kontroll över östra Jerusalem och kunde inlemma Gamla Stan med det moderna västra Jerusalem. Men trots att Israel inte kört ut någon, har FN i resolution 478 från 1980 deklarerat att Israel inte har någon rätt till denna del av sin huvudstad. En del påstår till och med att östra Jerusalem är en del av ockuperat palestinskt territorium.

 

Jerusalem ligger 900 meter över havet så gränderna är ganska svala. Två religioner har otvetydiga historiska anledningar att dyrka varenda sten. De kristna vandrar längs Via Dolorosa och besöker den mörka och mystiska Uppståndelsekyrkan med Jesu grav. Kyrkan byggdes ursprungligen 335 e Kr, brändes av perserna 614, förstördes av den muslimske kalifen al-Hakim bi-Amr Allah 18 oktober 1009 och återuppbyggdes 1027-1048. Alldeles intill ligger en moské där imamerna skriker ut sitt budskap om att alla utom Allahs följare är dömda till undergång.

En kort promenad bort ligger Tempelberget där kung Salomo byggde ett tempel på 900-talet f Kr på just den plats där Abraham enligt Första Moseboken så när offrade sin son Isak. Trots att berget faktiskt är en av Gamla Stans lägst belägna delar går judarna alltid upp till berget, aldrig ner.

 

Klagomuren heter egentligen Västra muren, och är en del av stödmuren till det tempel som en gång låg här. Västra muren anses ligga närmast det Allra heligaste och därför har böner här en särskild betydelse. I alla tider har judar samlats här och många besökare sticker in papperslappar med skriftliga böner i murens sprickor. Många väntar på att vattnet ska börja strila genom stenarna i muren då är Messias ankomst nära.

20140105_150612

För att komma in till Västra muren måste man genomgå samma säkerhetskontroll som på varenda flygplats i världen. Väskorna röntgas och man passerar en säkerhetsbåge. Precis som i resten av Israel tar man inga risker. Terrorister och självmordsbombare är en ständigt närvarande risk.

 

Men hur är det egentligen med islams kopplingar till Jerusalem och Tempelberget? Varför hävdar muslimer att Jerusalem eller al-Quds som de kallar det är deras tredje heligaste stad, efter Mecka och Medina?

Svaret finns inte i Koranen, för där nämns Jerusalem inte en enda gång (men 667 gånger i Bibeln). Deras krav på staden bygger i själva verket på en legend om att profeten Muhammed drömde om att han flög på en bevingad häst (buraq) med kvinnoansikte till den mest avlägset belägna moskén. I muslimernas värld heter Västra Muren sedan 1920-talet Al-Buraq-muren för det var där Muhammed band fast den bevingade hästen.

 

Trots avsaknaden av historiska anspråk på Jerusalem påstår muslimerna sig ha mest rätt till staden. Många av dem hävdar på fullt allvar att judarna inte har där att göra. Till exempel sa Hassan Khader, grundare av Al Quds-encyklopedin, följande i en intervju med Palestinska Myndighetens television:

 

Frågan om Al-Buraq-muren (Västra muren) är ett av de underverk som vi inte vet varför de hände i denna ordning [av historiska händelser]. Vem skulle på den tiden, när islam började, på profetens tid, ha trott att israelerna 1400 år senare skulle komma och erövra Jerusalem och göra denna mur till sin speciella plats för tillbedjan, där de tillber och ber? Det är otroligt!

 

På platsen där Salomos och Davids tempel låg finns nu Klippdomen, som visserligen ser ut som en moské men inte är det. Den är öppen för bön, men eftersom inga gudstjänster hålls där betraktas den inte som moské. Klippdomen uppfördes mellan 687 och 691 under det nionde kalifatet och påstås vara den plats där Muhammed steg upp till Gud med ärkeängeln Gabriel. En bit bort ligger al-Aqsa-moskén, byggd efter muslimernas erövring av staden år 638.

 

Men åter till de sjungande och dansande ungdomarna som tack vare den amerikanske miljardären Sheldon Adelson, 80, fått komma till Israel. Adelson är en av Amerikas rikaste personer och har enligt tidningen Forbes en förmögenhet på 23,3 miljarder dollar. Taglit-Birthright Israel är ett samarbete mellan Israels regering, lokala judiska organisationer och ledande judiska filantroper. Judiska ungdomar mellan 18 och 26 år över hela världen kan ansöka om en 10 dagar lång resa till Israel, allt i syfte att stärka solidariteten mellan Israel och de judiska församlingarna runt världen.

Taglit startades 1994, men det var när Sheldon Adelson 2007 gick in med 25 miljoner dollar som programmet verkligen tog fart. Genom åren har han skänkt 180 miljoner dollar till organisationen och över 350 000 judiska ungdomar över hela världen har hittills fått besöka det heliga landet.

 

Ungdomarna som dansar och sjunger framför Västra muren strålar av glädje och energi.

kidswebb

Resan till Israel är det mest fantastiska jag varit med om, säger en kille från New York.

Jag har aldrig känt mig närmare judendomen, säger en annan från Chicago.

Besöket i Jerusalems gamla stad gör mig ödmjuk. Att se alla judarna framför Västra muren och alla kristna i Uppståndelsekyrkan skapar band till det förflutna och påminner mig om var vi kommer ifrån. Att muslimerna spelar fotboll utanför Klippdomen, och påstår att judarna inte har några som helst krav på Jerusalem, är i bästa fall upprörande och i värsta fall en ren provokation.

Det är ganska fantastiskt att muslimerna lyckats lura i en hel värld att de har anspråk på Jerusalem för att Muhammed flög på en häst med kvinnoansikte