England en polisstat?

Tidningen The Telegraph kunde för några dagar sedan avslöja att engelska fängelser har börjat släppa ut massvis med våldtäktsmän, sexförbrytare och våldsverkare, innan de ens har avtjänat hälften av sina straff. 2011 kunde 92 våldtäktsmän, 176 andra sexförbrytare och 6 990 våldsverkare dra fördel av denna tillmötesgående inställning. Många av de frigivna fortsätter med sina gamla aktiviteter så snart de är på fri fot, vilket har skapat en del missnöje inte minst bland offren.

Men sådan vänlighet gäller inte för dem som makthavarna betraktar som politiska förbrytare, bland annat de få som vågar utmana den massinvandringspolitik och mångkultur som en rad regeringar infört. Den politik som har lett till att stora stadsdelar har förvandlats till no-go-zoner, dit fredliga medborgare bör undvika att gå.

När det gäller dessa fiender till staten finns det plötsligt gott om plats i de annars så överfulla fängelserna.

21 oktober gick detta ut över ledaren för English Defence League, Tommy Robinson, vars rätta namn förmodas vara Stephen Yaxley-Lennon. Myndigheterna anklagar honom för att ha använt sig av ett falskt pass när han i september reste in i USA för att tala vid SION:s (Stop Islamization of Nations) konferens i New York 11 september.

Han anklagas för att ha lurat sig in i USA i akt och mening att begå brott. Han sitter nu häktad i tre månader och har ett utvisningshot till USA hängande över sitt huvud.

Det påstådda händelseförloppet låter märkligt. Alla som brukar resa till USA vet att de amerikanska immigrationsmyndigheterna inte tar några risker. Pass och visum studeras noggrant, alla får lämna fingeravtryck och blir fotograferade. Man blir tillfrågad om syftet med resan: är det semester eller affärer, var tänker man bo, hur länge ska man stanna, har man familj i landet och så vidare. De går grundligt tillväga.

Och nu vill alltså de brittiska (och amerikanska?) myndigheterna få oss att tro att de plötsligt, en och en halv månad efter Robinsons resa, har upptäckt att han reste på falskt pass? Om det är amerikansk standard, borde terrorister känna sig uppmuntrade.

Och vilka brott antar man att han hade för avsikt att begå? Dispatch Internationals chefredaktörer träffade Tommy Robinson i New York och hörde hans tal på Millennium Hotel på Manhattan, och där sa han inget olagligt.

Men brottet kanske består i att Robinson och hans kusin Kevin Carroll, en annan av EDL:s ledare som också talade i New York, tog bladet från munnen och utan omsvep fördömde den politik som de menar är på väg att förstöra deras land?

Misstanken om att det ligger politiska motiv bakom det hela, förstärks av att brittisk polis nästan samtidigt med anhållandet av Robinson grep cirka 50 EDL-medlemmar, däribland Kevin Carroll. Och minsann om inte partiledaren för invandringskritiska British Freedom Party, Paul Weston, också greps då han 22 oktober steg in på Wormwood Scrubs-fängelset för att fråga om det var där Tommy Robinson satt inspärrad.

Fängelseledningen vägrade lämna ut uppgiften med hänvisning till dataskyddslagen, och när Weston insisterade greps han och kördes bort i en polisbil.

Kevin Carroll (som har frigivits mot borgen) och Paul Weston är nu på fri fot och, såvitt man kan förstå, även de 50 andra som greps.

Men Tommy Robinson kan alltså se fram emot en längre tid i fängelset. Redan långt före gripandet hade myndigheterna spärrat hans bankkonton, vilket betyder att han nu inte har pengar sitt försvar.

Enligt British Freedom Party har Robinson låsts in tillsammans med ett stort antal muslimer som, om de får möjligheten, knappast kommer att försitta chansen att göra sig av med en person som i flera år har stått överst på islamisternas och vänsterextremisternas hatlista.

Är Storbritannien landet som gav oss Magna Charta, The Bill of Rights, John Milton, John Stuart Mill, John Locke, Winston Churchill och George Orwell på väg att bli en polisstat? En sådan kännetecknas av att staten använder sina maktmedel till att krossa sina politiska motståndare och sprida skräck bland deras potentiella anhängare.

Den senaste vågen av anhållanden tyder på just det.

Due an unexpected data loss parts of this article may have been corrupted in the recovery process. This may include, but not limited to, broken links, broken images and incorrect publishing date. Recovered articles are published by "Dispatch Archive".