Lars Hedegaard om sitt engagemang för yttrandefrihet

I en 30 minuter lång intervju berättar här Lars Hedegaard, chefredaktör för Dispatch International och ordförande för danska Trykkefrihetsselskabet, om varför han sätter sitt eget liv på spel för att kämpa för yttrandefriheten.

Jag gör det för att jag är historiker och betraktar det som min uppgift att förstå vad som sker i världen. Och det som slog mig i slutet på 1990-talet var att ju längre muslimerna hade bott i Danmark, desto mindre integrerade blev de. Och så borde det ju inte vara. Detta krävde en förklaring.

I över tio års tid har Lars Hedegaard kämpat emot de hot mot yttrandefriheten som hela Västvärlden upplever. Han ser utbredningen av islam som det allra största hotet mot våra mänskliga frihetsrättigheter en ståndpunkt som gett honom många fiender. I mainstream-medierna har han hånats och förtalats, och 5 februari försökte en muslim skjuta ihjäl honom utanför hans eget hem i Köpenhamn.

Sedan dess lever han på skyddad adress, men inget i världen kan förmå Lars Hedegaard att ge upp den kamp som han ser som den viktigaste i världen. I denna intervju (på danska med svenska undertexter) berättar Hedegaard vad som driver honom och hur han ser på framtiden.
Del 1

Del 2

Del 3

Missa inte när vi uppdaterar, prenumerera på vårt nyhetsbrev. Efter att du tryckt på subscribe skickas ett mejl till dig för godkännande.


  • Machiavelli

    Tack Lars, för att jag fick en inblick i vem du är, vad du gör och varför du gör det. Jag och många andra följer vad du och Ingrid och era medhjälpare gör, och beundrar och avundas er ert mod. Vi är många som av olika skäl inte kan eller vågar träda fram och agera öppet, men som gör vad vi kan för att vända den onda utvecklingen på det plan vi befinner oss.

    Som du själv säger så finns det två alternativa vägar, antingen går det riktigt illa, och då går det nog illa för hela Europa, hela västvärlden, eller så vaknar folk och ser vad som sker och vi får hjälp att vända skutan åt rätt håll igen. Som det ser ut nu, kan det inte och kommer inte att kunna fortsätta särskilt länge till.